Iraakse premier vraagt VS ,,langzaamaan'' te vertrekken
BAGDAD - De Amerikanen moeten zich langzaamaan terugtrekken uit Irak en het gezag over het leger binnen afzienbare tijd aan de Irakezen overdragen. Dat heeft de Iraakse premier, Ibrahim al-Jaafari, vandaag gezegd op een gezamenlijke persconferentie met de Amerikaanse minister van defensie, Donald Rumsfeld, die een onaangekondigd bezoek bracht aan Irak.
Rumsfeld zei op de persconferentie dat de Iraakse regering veel krachtiger moet optreden tegen de volgens hem schadelijke invloed van Iraks buurlanden Syrië en Iran. Daarnaast zei Rumsfeld dat hij er bij de Iraakse autoriteiten op zal aandringen meer mensen te leveren om door de Amerikanen te worden opgeleid voor de bewaking van het snel groeiende aantal gedetineerden. Het aantal gevangenen wordt nu geschat op minstens vijftienduizend.

Omdat er in januari een permanente Iraakse regering moet aantreden - na de aanname van een nieuwe grondwet in oktober en verkiezingen in december - moet de verantwoordelijkheid voor de gevangenen zo snel mogelijk aan de Irakezen worden overgedragen, zei de minister.

Uit de komst van Rumsfeld en de boodschap die hij meebracht, blijkt dat de Amerikaanse regering meer vaart wil brengen in de politieke ontwikkelingen en het veiligheidsbeleid in Irak, om zo het vertrek van het Amerikaanse leger dichterbij te brengen. De commandant van het Amerikaanse leger in Irak zei vandaag te geloven dat een substantieel deel van zijn troepen zich in de lente en zomer van 2006 zou kunnen terugtrekken.

Negatieve bemoeienis

Op de vraag wanneer de Amerikanen zich zouden moeten gaan terugtrekken, zei Al-Jaafari dat een tijdschema nog niet is opgesteld, maar dat een ,,spoedig vertrek'' de voorkeur heeft. Zowel Al-Jaafari als de Amerikaanse commandant, generaal George Casey, zei dat de Amerikanen echter alleen kunnen vertrekken als de Irakezen in staat zijn zelf de veiligheid in het land te garanderen. De opstand tegen de Amerikanen en de Iraakse overgangsregering mag zich niet verder uitbreiden, zo luidt het. Het Iraakse leger en de politie moeten bovendien nog meer mensen werven en opleiden, maar infiltraties in deze organisaties door opstandelingen moeten worden voorkomen.

Rumsfeld heeft Syrië en Iran al vaak beschuldigd van negatieve bemoeienis met Irak. Nu maande hij de Iraakse leiders het stokje over te nemen en zich agressiever op te stellen tegen hun buren, om ervoor te zorgen dat er geen terroristen meer over de grens komen en dat de buurlanden geen onderdak of financiële steun meer geven aan de opstandelingen. Van de aard van de betrekkingen die Irak met zijn buren aangaat, zal afhangen of het land in de nabije toekomst stabiel genoeg zal zijn om de opstand op eigen kracht te bestrijden, zo stelde Rumsfeld nog.