Verdachte mislukte aanslagen opgepakt
Foto: epa
LONDEN - Onder de vier mannen die vanmorgen vroeg door de Britse politie in Birmingham zijn gearresteerd is de van origine Somalische Yasin Hassan Omar (24), een van twee voormalige vluchtelingen die ervan worden verdacht de mislukte aanslagen van 21 juli in Londen op hun geweten te hebben.
Hij is van Birmingham overgebracht naar Londen. De televisiezenders BBC en Sky News hebben dit gemeld.

De Londense politie heeft het bericht nog niet bevestigd. Wel zei de politie dat de vier arrestaties in Birmingham verband hielden met de mislukte aanslagen en dat een van de vier arrestanten is overgebracht naar het beveiligde politiebureau Paddington Green in het centrum van Londen. De andere drie zitten vast in Birmingham.

Volgens een ooggetuige leek de in Birmingham aangehouden man erg op het fotosignalement van Omar dat door de politie via televisie is verspreid. De arrestaties in Birmingham werden met veel veiligheidsmaatregelen omgeven en zo’n honderd huizen in de nabije omgeving werden ontruimd in verband met mogelijke explosies. Toen de Spaanse politie vorig jaar het appartement van enkele daders van de aanslagen in Madrid bestormde, bliezen die zichzelf op.

Later vandaag arresteerde de politie op de luchthaven van Luton bij Londen een man vlak voordat deze met een Ryanair-vlucht naar het Franse Nîmes zou vertrekken. De politie wilde over de arrestatie geen verdere mededelingen doen dan dat ook deze man is aangehouden op basis van de antiterreurwetgeving.

Ook in Londen werden invallen gedaan in twee huizen. Hierbij zijn geen verdachten aangehouden, maar de politie vond wel bewijsmateriaal dat mogelijk betrekking heeft op de mislukte aanslagen van vorige week. Verder is een verdachte vrijgelaten die kort na de aanslagen werd aangehouden. De man bleek daar na onderzoek niets mee te maken te hebben.