LONDEN - Directeur Gavyn Davies van de Britse openbare omroep BBC heeft zondag zwaar uitgehaald naar Downing Street. In een opiniestuk in de krant Sunday Telegraph beschuldigt Davies leden van het Britse kabinet ervan, de onafhankelijkheid van de BBC te willen kraken als wraak voor de weigering van de nationale zender toegevingen te doen in de controverse rond het Irak-dossier.
"Onze integriteit wordt betwist en wij worden gekastijd omdat we (over bepaalde dossiers) een standpunt hebben ingenomen dat afwijkt van dat van de regering en haar aanhangers", schrijft de BBC-baas. "En omdat wij zo vermetel zijn geweest, wordt voorgesteld een systeem op te blazen dat 80 jaar lang de BBC heeft beschermd en het te vervangen door een externe regulatieve instantie die de BBC in de pas moet doen lopen". De BBC, aldus Davies, "is niet de stem van de staat". "Tijdens en na de oorlog heeft de BBC zich, onder ondraaglijke druk, traditioneel gehouden aan onpartijdigheid en waarheid".

De controverse tussen BBC en Downing Street draait rond "aantijgingen" van de omroep als zou de regering één van haar rapporten over Iraakse massavernietigingswapens "sexier" hebben gemaakt om twijfelende politici over de oorlogsstreep te trekken. Sinds de dood -vermoedelijk door zelfmoord- van David Kelly, de wapendeskundige op het ministerie van defensie die BBC-journalist Andrew Gilligan als bron voor zijn gewraakte reportage op Radio 4 had gebruikt, is de zaak nog verder op de spits gedreven en schuiven beide antagonisten elkaar de verantwoordelijkheid toe voor Kelly's vermeende zelfmoord.

De door mediamagnaat en notoir oorlogspropagator Rupert Murdoch beheerste kranten kiezen daarbij de kant van de regering en doen volop mee aan het BBC-bashen. Dat komt mede omdat concurrent Sky News in handen is van Murdoch. Voor de regering-Blair leiden de aanvallen op de openbare omroep de aandacht af van het spoorloze Iraakse wapentuig, het Niger-uraniumverhaal, de gekopieerde 12 jaar oude studenthesis en de slakkengang waarin Irak momenteel wordt "gedemocratiseerd".

Premier Tony Blair zou geëist hebben dat de BBC Gilligan ontslaat, maar daar voelt de BBC-directie niets voor. In het kabinet-Blair staat de guillotine volgens mediaberichten inmiddels klaar voor Alastair Campbell, de spin doctor van Blair, en mogelijk ook voor minister van defensie Geoff Hoon.

Voorlopig heeft de regering-Blair, ondanks haar meesterschap in het "spinnen" van propaganda, de oorlog met de BBC verloren, maar Blair en co kunnen in het najaar hun gram halen, wanneer het Royal Charter van het mediabedrijf aan herziening toe is, zo schrijft The Independent. Diezelfde krant citeert ook hoge BBC-medewerkers volgens wie de omroep diverse telefoontjes heeft gekregen van kabinetsmedewerkers die openlijk dreigen met wraakoefeningen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig