MANILLA - De muitende Filipijnse soldaten, die sinds zaterdagnacht een winkelcomplex in de hoofdstad Manilla bezetten, zijn bereid zich over te geven en naar hun kazernes terug te keren. Dat heeft de Filipijnse regering 19 uur na het begin van de opstand gemeld. , . Het ultimatum van president Gloria Macapagal Arroyo aan de muiters is met onbepaalde tijd verlengd.
,,De crisis is voorbij'', zei de Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo op een persconferentie. Volgens haar waren 296 militairen, onder wie zeventig officieren, bij de muiterij betrokken.

De muitende militairen hielden sinds zaterdagavond een gebouwencomplex in het zakendistrict van de Filipijnse hoofdstad Manilla bezet. Ze wilden met hun actie het aftreden van de regering-Arroyo afdwingen. President Arroyo reageerde met een ultimatum. Ze gaf het leger en de politie de opdracht paraat te staan om de muiterij te beëindigen.

Intussen kwamen er onderhandelingen met vertegenwoordigers van de regering. Die hebben uiteindelijk geleid tot het stopzetten van de muiterij. Gewezen stafchef Roy Cimatu, die het overleg met de opstandige soldaten had geleid, zei dat de muiters bereid zijn ,,de gevolgen van hun daden op zich te nemen" en zich neer te leggen bij de militaire rechtspraak.

De muiterij krijgt geen steun binnen het leger en ook de Filipijnse bevolking steunt de opstandelingen niet. De legerstafchef had na het begin van de actie zijn loyaliteit aan de regering-Arroyo betuigd.