Koller effent het pad voor Tsjechië
Tsjechië plaatste zich gisteravond als vierde en laatste land voor de halve finales van Euro 2004. Denemarken werd in de kwartfinales met 3-0 opzijgezet. Jan Koller brak kort na rust de ban met een rake kopbal, Milan Baros maakte de klus af met twee goals. Met vijf doelpunten is de Liverpoolspits meteen ook topschutter na de kwartfinales.
De wedstrijd in het Drakenstadion in Porto kwam maar moeizaam op gang. Vooral de eerste helft verliep gesloten. Noch Tsjechië, verliezend finalist in 1996, noch Denemarken, eindwinnaar in 1992, konden een open doelkans bij elkaar voetballen.

Denemarken speelde zonder zijn geblesseerde aanvaller Ebbe Sand van Schalke 04. Met middenvelder Poulsen in zijn plaats, koos bondscoach Morten Olsen voor een 4-5-1 opstelling, met Jon Dahl Tomasson als diepe spits. Tsjechië, dat tegen Duitsland zijn sterren liet rusten, speelde nu uiteraard weer in zijn sterkste opstelling.

De eerste kleine kansjes waren voor Tsjechië. Baros lifte een voorzet van Poborsky vanuit een moeilijke hoek over het doel. Koller kopte over en Galasek schoot naast.

Denemarken eiste geleidelijk aan het veldspel op en kwam geregeld via de linkerflank sterk opzetten. Een schot van Poulsen werd geblokkeerd, Gravesen schoot over. Op slag van rust toonden de Tsjechen zich opnieuw. Poborsky besloot een mooie solo met een voorzetschot dat op de bovenkant van de lat belandde.

Zo matig voor rust, zo sterk kwamen de Tsjechen na de pauze voor de dag. Na vier minuten in de tweede helft effende Jan Koller het pad naar de zege. De gewezen spits van Anderlecht, de grootste speler op dit EK, torende bij een hoekschop boven alle tegenstanders uit en deponeerde de bal netjes in het doel. Voor de spits van Borussia Dortmund was het zijn tweede doelpunt op dit tornooi.

Tsjechië op dreef na de openingsgoal. Vooral Liverpool-spits Milan Baros kreeg er plots zin in. Even voorbij het uur dreef hij op twee minuten tijd de score op tot 3-0. Eerst besloot hij op aangeven van Poborsky met een lob over Sörensen en daarna knalde hij met links de 3-0 in het dak van het doel. De wedstrijd meteen gespeeld, want de Denen konden niet meer tegenprikken.

Met Tsjechië is de laatste halve finalist van het EK bekend. De Europese kampioen van 1996 speelt tegen revelatie Griekenland om een plaatsje in de finale van volgende zondag. In de andere halve finale nemen Portugal en Nederland het tegen elkaar op.