NEW DELHI - India en Pakistan zijn in New Delhi begonnen met besprekingen om het vertrouwen tussen beide landen te herstellen en vrede te bewerkstelligen in Kasjmir. Een woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Indiase onderminister van Buitenlandse Zaken Shashank en zijn Pakistaanse ambtgenoot Riaz Khokhar vier uur met elkaar hadden gepraat. Er is onder meer gesproken over een busverbinding over de Kasjmirse bestandslijn en de heropening van consulaten in Bombay en Karachi. De kwestie-Kasjmir staat voor maandag op de agenda.<
Hoewel afgelopen november tot een staakt-het-vuren langs de bestandslijn in Kasjmir werd besloten, vond het laatste uitvoerige overleg over Kasjmir plaats in 1998. India beschuldigt Pakistan ervan dat vanaf Pakistaans grondgebied moslimrebellen in het Indiase gedeelte van Kasjmir infiltreren. Pakistan ontkent dat het rebellen opvangt, maar erkent dat het politieke en diplomatieke steun geeft aan Kasjmirse ,,vrijheidsstrijders''. De strijd in Kasjmir heeft sinds 1989 zeker 65.000 mensen het leven gekost, meest moslimburgers.

De in Pakistan gevestigde moslimbeweging Hezb-ul Mujahedeen zei de hervatting van het overleg op regeringsniveau te verwelkomen. De beweging zei niet bereid te zijn tot een tijdelijk staakt-het-vuren.

Vorige week is op lager niveau gesproken over een directe telefoonverbinding voor nucleaire kwesties. De eerstvolgende stap is een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken, vermoedelijk in augustus.

Maandag vindt een ontmoeting plaats tussen Pakistaanse vertegenwoordigers, de Indiase premier Manmohan Singh, minister van Buitenlandse Zaken Natwar Singh en nationaal veiligheidsadviseur J.N. Dixit. Het zaterdag bekendgemaakte aftreden van de Pakistaanse premier Zafarullah Khan Jamali zal waarschijnlijk geen gevolgen hebben voor het overleg.