Tom Steels wordt Belgisch kampioen wielrennen
Tom Steels Foto: belga
TESSENDERLO -Tom Steels (Landbouwkrediet-Colnago) is in het Limburgse Tessenderlo Belgisch kampioen wielrennen op de weg geworden. Na 240,2 km versloeg Steels, in een spurt met drie, uittredend kampioen Geert Omloop (MrBookmaker) en Geert Verheyen (Chocolade Jacques). Voor Steels is het al de vierde keer dat hij kampioen van België wordt.
Bart Wellens trok van in de start ten aanval. Het peloton liet hem, en later ook David Meys, Christophe Detilloux en Gert Vanderaerden, echter niet begaan. Nog in de eerste ronde gingen Christoph Roodhooft, Kristof Trouvé, Christophe Brandt, Thierry Marichal, Pieter Mertens, Johan Verstrepen, Preben Van Hecke en Frédéric Amorison in de aanval.

Het peloton reageerde niet en na drie ronden had het achttal een voorsprong van 6:15. Ondanks sporadisch weerwerk liep de voorsprong zelfs op tot maximaal 7:57.

In de achtste ronde schudde Steels aan de boom. Het peloton scheurde en twintig renners zonderden zich af. Met Steels en ploeggenoot Bert De Waele gingen de Quick-Step-renners Wilfried Cretskens, Kevin Hulsmans en Sven Vanthourenhout mee, waardoor topfavoriet Tom Boonen, samen met ploegmaat Nick Nuyens, geïsoleerd werd in het achtervolgende peloton.

Bij de twintig waren 5 renners van Vlaanderen-T Interim: Steven Caethoven, Paul Vanhyfte, Jehudi Schoonacker, Kevin Van Der Slagmolen en Wouter Van Mechelen. Geert Omloop, Johan Coenen, Jo Planckaert, Leif Hoste, Wim Vansevenant, Gert Steegmans, Michaël Blanchy, Geert Verheyen, Nico Mattan en Philippe Gilbert waren de andere 10 bij de 20 achtervolgers. Vooraan viel ondertussen Marichal weg wegens maagklachten.

Toen de achtervolgers snel de achterstand begonnen weg te werken, lieten Roodhooft, Trouvé, Mertens en Brandt zich inlopen door de achtervolgende groep, en ook 65 km voor het einde werden Van Hecke, Amorison en Verstrepen bijgehaald, waardoor er een kopgroep van 27 renners ontstond.

Dat was het ogenblik voor Gilbert om ten aanval te trekken. Mattan, Cretskens, Van Mechelen, Steegmans, Steels, Verheyen en Omloop sloten aan. Op 50 km van de finish kwamen Van Der Slagmolen, Caethoven, Vanthourenhout, De Waele, Amorison en Hoste eveneens terug zodat de finale ingezet werd met 14 renners.

Met nog 25 km te gaan sloop er onrust in de kopgroep en na meerdere pogingen gingen Omloop, Steels en Verheyen in de aanval. Individuele reacties van Caethoven, Steegmans, Van Mechelen, Mattan en Gilbert haalden niets meer uit, en in de spurt waren Omloop en Verheyen geen partij voor Steels.

Dekker de snelste in Nederland Erik Dekker heeft zondag in Rotterdam de Nederlandse titel in het wielrennen veroverd. De renner van Rabobank klopte na 216 kilometer Koos Moerenhout (Lotto-Domo) en Arthur Farenhout (Axa) in een sprint met drie.

Klöden wint in Duitsland

Andreas Klöden heeft zondag in Freiburg het Duitse wielerkampioenschap gewonnen. De renner van T-Mobile reed in de laatste kilometer weg van de rest en kwam na 210 km solo over de finish. Voor de in Zwitserland wonende Klöden is het zijn eerste titel. Stefan Schumacher (Lamonta) werd tweede, Fabian Wegmann (Gerolsteiner) was derde.

Klödens ploegmaat Jan Ullrich werd zevende. De 29-jarige Klöden komt volgend weekend aan de zijde van Ullrich aan de start van de Ronde van Frankrijk. Hij volgt op de erelijst zijn ploegmaat Erik Zabel op.

Mancebo aan het feest in Spanje

Francisco Mancebo (Iles Balears) heeft zondag de Spaanse titel in het wielrennen veroverd. Mancebo haalde het na de 228 km tussen Santander en Parque de Cabarceno voor Alejandro Valverde (Kelme) en Francisco Lara (Costa de Almeria Paternina). Mancebo volgt op de erelijst Ruben Plaza (Kelme) op.

Moreni in Italië

Christian Moreni (Alessio) is zondag in Santa Croce, nabij Pisa, Italiaans kampioen wielrennen op de weg geworden. De 32-jarige Moreni, die steeds in de schaduw van zijn kopmannen vertoefde, haalde het voor twee andere helpers, Sergio Marinangeli en Mauro Gerosa.