BRUSSEL - Vlaams formateur Yves Leterme verwacht dat er dit jaar 100 tot 150 miljoen gezocht moet worden om de gestelde begrotingsnorm te halen. Dat zei hij zondagmiddag. Leterme was zowel op het VTM-nieuws als in De Zevende Dag (VRT) te gast.
Leterme hoopt dat de coalitiepartners sterke mensen naar de Vlaamse regering sturen. Dat de delegaties bestaan uit de topfiguren van de partijen is voor hem een positieve aanwijzing.

De formateur denkt dat er voor 2004 zo’n 100 tot 150 miljoen euro moet gezocht worden om de begrotingsdoelstelling te halen. Dat kan onder meer door aangekondigde maatregelen minder duur te maken of terug te schroeven. Leterme zei akte te nemen van de beslissing van formateur Elio Di Rupo om onderhandelingen te starten met CDH.

Dat de MR in Wallonië en Brussel in de oppositie zou belanden is vooral lastig voor Louis Michel zei Leterme, maar het is voor hem niet zeker dat dit de zaak in Vlaanderen moeilijker zal maken. Dat er op de drie beleidsniveaus drie verschillende coalities kunnen komen, is volgens hem de logica van de federale staat.

De formateur zei niet echt aan een olijfboom-coalitie voor Vlaanderen gedacht te hebben. Hij stelde dat Vlaanderen de brede meerderheid die nu gevormd wordt, moet gebruiken om met een front de onderhandelingen aan te gaan met de Franstaligen.

Die onderhandelingen zijn ook voor uittredend Vlaams minister-president Bart Somers absoluut noodzakelijk, zoniet dreigt België uiteen te vallen, zo zei hij in De Zevende Dag. François-Xavier de Donnea (MR) verzette zich tegen communautaire onderhandelingen. Voor hem is het tijdverlies en beletten ze dat de dagelijkse problemen van de mensen worden aangepakt. Het Vlaams Blok dreigt daardoor nog verder te groeien.