Vandenbroucke mogelijk naar Vlaamse regering
Foto: ep
BRUSSEL - Frank Vandenbroucke leidt de SP.A-delegatie bij de onderhandelingen voor een Vlaams regeerakkoord. Hij stapt ook naar de Vlaamse regering over indien er een goed programma uit de bus komt en er zicht is op een verstandige staatshervorming. Dat verklaarde hij zondag in het TV1-programma De Zevende Dag.
Vandenbroucke zei partijvoorzitter Steve Stevaert hem gevraagd had de onderhandelingen te leiden voor de SP.A. Stevaert zelf neemt ook deel aan de besprekingen. Als de resultaten van de onderhandelingen goed zijn, stapt Frank Vandenbroucke over van de federale naar de Vlaamse regering.

Maar dan moet er voor Vandenbroucke wel zicht zijn op de overheveling van een aantal bevoegdheden naar Vlaanderen. Het mag niet gaan om een rooftocht naar Wallonië om de miljarden terug te halen die aan Vlaanderen toebehoren. Wel wil hij dat Vlaanderen en Wallonië in de sociale politiek hun eigen prioriteiten kunnen vastleggen en de budgetten gebruiken zoals zij willen. Dat zou niet enkel voor de kinderbijslag maar ook over de werkloosheidsuitkeringen moeten gaan, aldus nog Vandenbroucke.