Ahern stelt Barroso voor als commissievoorzitter (update)
LONDEN - EU-voorzitter Bertie Ahern zal zijn collega-chefs voorstellen de Portugese christen-democratische premier Durao Barroso te benoemen tot toekomstig voorzitter van de EU-Commissie. Ahern heeft dat gezegd op de Britse televisie.

In een interview met Sky TV zei Ahern dat hij van plan is Barroso formeel voor te dragen, zodra hij alle EU-regeringsleiders over de kwestie gepolst heeft. Dinsdagavond zou Durao Barroso dan kunnen worden gekozen, op een speciaal ingelaste EU-top in Brussel, volgend op de Navo-top in Istanbul, aldus Ahern.

Van de meeste regeringsleiders heeft Barroso intussen wel de steun binnen. Chefs als Verhofstadt en Chirac hebben al gezegd zich niet te zullen verzetten tegen Barroso. De Spanjaarden gaan akkoord, omdat zij garanties hebben dat Javier Solana Hoog Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid mag blijven. Bij de pro-Atlantisten is Barroso graag gezien, al was het maar omdat hij de gastheer was van de Azoren-top aan de vooravond van de oorlog tegen Saddam Hoessein.

Ook de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder zei zondag dat hij Ahern heeft laten weren dat de voordracht van Durao Barroso de volledige steun van Duitsland heeft.


De Europese socialisten stellen zich intussen openlijke vragen bij de competentie van Barroso. Hij zou onvoldoende Europese ervaring hebben, en te weinig sociale overtuiging.