LONDEN - De Iraakse premier, Iyad Allawi, overweegt amnestie te verlenen aan Irakezen die, zonder misdaden te hebben begaan, opstandelingen hebben gesteund die strijden tegen de coalitietroepen. Dat staat zondag te lezen in de Londense krant The Independent on Sunday.
Met die maatregel wil Allawi de harde kern van terroristen en criminelen loskoppelen van hun steungroep en hen isoleren.

De Iraakse interimpremier, die woensdag officieel zijn functie zal opnemen, heeft zichzelf vier prioriteiten vooropgesteld die moeten verwezenlijkt worden vóór de verkiezingen van januari 2005. Het herstel van de veiligheid en de economie, het op poten zetten van een stevig en onafhankelijk juridisch systeem en de voortzetting van het democratisch proces. Stembussen moeten de kogels vervangen als bepalende factor voor de politieke macht in Irak, aldus Allawi. En het Iraakse democratische systeem moet niet een copie zijn van het democratische model in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië of andere landen.