SKOPJE - De Macedonische premier Ljubco Georgievski heeft de etnisch Albanese rebellen gevraagd het vredesplan van de regering te aanvaarden. Ook moeten ze hun wapens aan de NAVO overhandigen. Daarna is er een wapenstilstand voor onbepaalde tijd mogelijk, aldus Georgievski gisteravond in een interview met de Macedonische televisie.
Verder benadrukte de premier dat de dialoog met de politieke afgevaardigden van de Albanese minderheid dient voortgezet.

Het gedwongen akkoord over de evacuatie van etnisch Albanese rebellen uit Aracinovo, dat de Macedonische autoriteiten zijn overeengekomen, heeft onder de Slavische Macedoniërs tot protest geleid. Zij zijn vooral boos over het feit dat de rebellen hun wapens mogen houden. Ook vinden zij dat hun regering het akkoord onder druk van de internationale gemeenschappen heeft gesloten. Zij vinden het Westen partijdig.

Vannacht kwam het weer tot ongeregeldheden tussen etnisch Albanese rebellen en soldaten van het Macedonische leger. Het is niet bekend of er gewonden zijn gevallen.

De Verenigde Staten hebben gisteren gezegd dat zij misbaar personeel van de Amerikaanse ambassade in Macedonië terugtrekken. Zij besloten daartoe na de ongeregeldheden in Skopje maandag.

De VS hebben verder een negatief reisadvies uit doen gaan voor Amerikaanse burgers. Ook hebben zij Amerikanen in Macedonië geadviseerd het land te verlaten.