Groen!-voorzitster Mieke Vogels en co-voorzitster van Ecolo Isabelle Durant worden vanmiddag om 12.30 uur bij minister van Institutionele Hervormingen Jo Vandeurzen verwacht om mee na te denken over de tweede ronde in de staatshervorming.
Vogels gaat er alvast herhalen dat haar partij opnieuw in een Octopuswerkgroep wil stappen, maar dat die werkgroep ook moet nadenken over de toekomst van Brussel.

Het kernkabinet buigt zich woensdagmorgen nog eens over de manier waarop het communautaire dossier moet worden aangepakt. Minister Vandeurzen had vorige donderdag al samen met zijn collega van Institutionele Hervormingen Didier Reynders een onderhoud met SP.A-voorzitster Caroline Gennez. Vanmiddag is het de beurt aan de groenen.

Vogels benadrukt dat haar partij tijdens de eerste, kleinere communautaire ronde gepleit heeft voor een onderhandelde oplossing tussen beide taalgroepen en een federale kieskring. 'Voor CD&V en N-VA volstaat dit niet, want zij willen vette vissen.'

Hoe dan ook gaat Groen! herhalen dat ze ook wil meewerken aan een Octopus 2. De werkgroep moet volgens haar echter ook nadenken over de toekomst van onze hoofdstad.

'Vlaanderen mag Brussel niet loslaten. In Octopus 2 moet ook nagedacht worden over hoe beide taalgroepen ervoor kunnen zorgen dat Brussel zijn rol als Europese hoofdstad kan waarmaken. Het gaat hier niet over bijkomende centen voor onze hoofdstad, maar over een gedragen toekomstvisie. Vlamingen en Franstaligen moeten die samen ontwikkelen. Doen we dat niet, dan zullen communautaire dossiers ons land blijven verlammen', stelt Vogels voor het begin van het onderhoud.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig