Arrestaties bij homo-optocht in Moskou
Peter Tatchell
MOSKOU - In Moskou zijn zondag verscheidene mensen opgepakt die in een optocht liepen voor meer rechten voor holebi’s. Ook een Duits parlementslid werd opgepakt.
Een vertegenwoordiger van de Russische homobeweging en anderen werden door de politie opgepakt bij het begin van de betoging voor meer rechten voor homo’s. Ook de Britse activist Peter Tatchell werd opgepakt.

De betogers werden ook aangevallen door Russische ultranationalisten. Er waren ook arrestaties onder de nationalisten.

Ook het Duitse groene bundestag-lid Volker Beck is opgepakt. Dat gebeurde toen hij samen met collega’s uit Italië en van het EU-parlement een petitie wou afgeven voor betogingsrecht. Intussen is hij weer vrijgelaten. Het Nederlandse EU-parlementslid Sophie in ’t Veld (D66) is op de betoging met een stiletto bedreigd. Dat gebeurde toen ze in een groepje liep met het Russische zangduo Tattoo. Een lijfwacht kon tussenkomen.

Europees parlementslid voor Groen! Bart Staes bevestigt dat een aantal collega’s zondag een petitie wou afgeven aan de burgemeester van Moskou voor het recht op betogen in Rusland. 'Je kunt niets doen in Rusland of de politie komt tussen met de wapenknuppel', zegt Staes, die zelf niet naar Moskou was afgereisd. In veel landen in Midden- en Oost-Europa worden de rechten van holebi’s niet gevrijwaard, stelt Staes.