'Als CD&V faalt, word ik gelyncht'
BRUSSEL - Als hij geen 400.000 voorkeurstemmen haalt bij de federale verkiezingen van 10 juni, dan doet Yves Leterme (CD&V) zijn mandaat uit als Vlaams minister-president. Dat zegt hij in een interview met Luk Alloo.
'Mislukt de partij op 10 juni, dan zal ik gelyncht worden', begint Leterme in het politieke internetmagazine Kies 2007, waarin interviewer Luk Alloo de kopstukken van de federale verkiezingen op de rooster legt.

Leterme mikt op 27 procent van de stemmen, maar gelooft dat dertig procent evengoed mogelijk is. Persoonlijk wil hij een 'mooi resultaat op de senaatslijst' halen. 'Dat zou ik echt eens willen, al klinkt dat een beetje ijdel. Ik moet oppassen voor wat ik zeg, maar ik wil niet ver onder de 500.000 stemmen zitten.'

Ter vergelijking: bij de vorige verkiezingen voor de Senaat, in mei 2003, kreeg zijn partijgenoot Stefaan De Clerck 343.816 vookeurstemmen. Slechts twee politici gingen over de kaap van 500.000: Guy Verhofstadt van Open VLD (573.182) en SP.A'er Steve Stevaert (604.667). Michel Louis van MR (446.469) en Elio Di Rupo van PS (442.537) vervolledigden het lijstje van de stemmenkanonnen.

Het is de eerste keer dat Leterme zich uitspreekt over zijn gedroomde aantal voorkeurstemmen. 'Een mens moet nu en dan eens ambitie hebben. Als ik dat cijfer haal en de partij boekt voor de derde keer op rij een overwinning, dan zit het goed', zegt de huidige Vlaamse minister-president.

Minister van Financiën

'Als ik maar 26 procent haal en ik slaag er niet in om 400.000 à 500.000 voorkeurstemmen te verzamelen, dan neem ik mijn verantwoordelijkheid en doe ik mijn mandaat uit als minister-president.'

Leterme zou geen bezwaren hebben om minister te worden onder Guy Verhofstadt, laat hij uitschijnen. 'De functie van minister van Financiën: dat is altijd mijn droom geweest.' In hetzelfde interview zegt Leterme nochtans dat het contact met Elio Di Rupo vlotter verloopt dan met de premier, 'doordat we met dezelfde dingen bezig zijn.' Tot slot erkent hij dat Karel De Gucht (Open VLD) 'een goede minister van Buitenla
Het volledige interview is te beluisteren op www.kies2007.be. Luk Alloo praat daarin elke dag met een politicus, dinsdag met Guy Verhofstadt (Open VLD).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in