Weer brand bij Blokker
Foto: In 2003 ging een Blokker in De Panne in vlammen op (archieffoto)
HENGELO - In Hengelo in Nederland heeft vrijdagnacht een grote uitslaande brand gewoed in het centrum van de stad. Het vuur ontstond in een Blokker-winkel. Die keten werd de laatste maanden al herhaaldelijk getroffen door branden, die vermoedelijk telkens werden aangestoken. In Hengelo moesten een dertigtal mensen worden geëvacueerd.
De brand brak kort voor middernacht uit in de Blokker-winkel en sloeg over naar het naastgelegen Kruidvat en de voormalige Bellevue bioscoop. De toren van die bioscoop staat volgens de brandweer op instorten.

Honderd brandweerlieden en mensen van de vliegbasis Twente proberen met blusvoertuigen, een hoogwerker en twee crashtenders de brand onder controle te krijgen. Dit gaat zeer moeizaam omdat de vuurhaard nog niet getraceerd is. ,,Vermoedelijk zit de haard ergens tussen de plafonds maar op dit moment is de brand absoluut nog niet onder controle'', aldus een woordvoerder vrijdagnacht. De brandweer gaat er vanuit zaterdag en zondag nog bezig te zullen zijn met nablussen.

Voor de geëvacueerde buurtbewoners wordt onderdak gezocht. Niemand raakte gewond. De oorzaak voor de brand is nog niet bekend. Maar het is niet de eerste keer dat een filiaal van Blokker in vlammen opgaat. In België gingen sinds 1997 al zeven winkels van de keten in vlammen op, onder meer in Oostende, Genk, Aalst en Izegem. Vorige week brandde het nog hevig in een vestiging in Lokeren, waarbij ook andere winkelketens compleet verwoest werden. In januari brandde het in een Blokker in Krommenie in Nederland, waardoor uiteindelijk elf winkels in vlammen opgingen en veertien woningen zwaar werden beschadigd.

Het gerecht vermoedt dat een brandstichter bewust de keten viseert. De Blokker-keten, met ook Leenbakker, Bart Smit, Casa en Christiaenssen in de portefeuille, wordt geleid door Jaap Blokker. Die staat bekend als zeer rechts en iemand die ongezouten zijn mening zegt. In 2002 en 2003 kwam hij in aanvaring met antiracisten. De zakenman had in zijn jaarverslagen geklaagd over de ,,asielindustrie'', die hij verantwoordelijk houdt voor roofovervallen op zijn winkels.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig