Begrotingsopmaak 2006 wordt moeilijk
Premier Guy Verhofstadt himself bemoeit zich met het geruzie in de Hoge Raad voor Diamant. Foto: rr
BRUSSEL - Johan Vande Lanotte zal als begrotingsminister nog de begrotingscontrole 2005 uitvoeren en de begroting 2006 opstellen. Dat zei premier Guy Verhofstadt op de persconferentie na afloop van de ministerraad. Hij erkende dat de begrotingsopmaak 2006 moeilijk zal zijn.
,,Met Vande Lanotte verdwijnt een sterkhouder uit de regering, maar het is niet zo dat hij uit de politiek verdwijnt'', aldus de premier. ,,Hij gaat nu één van de vier coalitiepartners leiden, wat de samenhang binnen de meerderheid nog moet versterken en ons in staat moet stellen om keihard door te werken'', voegde hij er nog aan toe.

De ministerraad heeft de richtlijnen goedgekeurd voor de begroting 2006, die bij de beleidsverklaring op 11 oktober zal worden voorgesteld. De regering hanteert strenge normen, benadrukte Verhofstadt. De werkingskosten zullen niet meer dan een half procent mogen groeien. De primaire uitgaven mogen in 2006 slechts met 0,3 procent in reële termen stijgen. Nieuwe uitgaven moeten worden gecompenseerd.

De voorstellen voor de begroting van volgend jaar moeten tegen 10 juni ingediend worden, aldus nog de premier. Hij erkende nog dat de begrotingsopmaak 2006 moeilijk zal zijn, maar het blijft de bedoeling de begroting in evenwicht te krijgen.