Dewael berispt senaatsvoorzitter Lizin
BRUSSEL - Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael geeft senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin een berisping voor haar tussenkomst bij het Luikse gerecht in een dossier van een inwoner van haar stad. Dewael doet dat op basis van een verslag van Luiks gouverneur Michel Foret.
Burgemeester van Hoei en senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin kreeg twee maanden geleden een storm van protest over zich heen voor een brief die ze in het kader van een echtscheidingsprocedure stuurde naar een rechter van het Luikse hof van beroep. Een flagrante schending van het principe van de scheiding der machten, luidde de kritiek.

Lizin (PS) bood zowel in de Hoge Vergadering als in de gemeenteraad van Hoei haar excuses aan en gaf ze toe dat ze fout had gehandeld. Ze mocht in de Senaat op de voorzittersstoel blijven zitten.

Na de affaire vroeg minister Patrick Dewael aan de gouverneur van Luik, Michel Foret, om inlichtingen in te winnen en een verslag op te stellen over de zaak. ,,Voortgaande op dit verslag heeft minister Dewael er in een brief aan mevrouw Lizin op gewezen dat zij het principe van de scheiding der machten heeft geschonden met haar tussenkomst bij het Luikse gerecht. De minister sluit zich ook aan bij suggestie van de gouverneur om mevrouw Lizin een berisping te geven'', aldus Dewael.

Correct

In een korte mededeling bedankt Lizin zowel de minister als de gouverneur van Luik voor ,,de correcte manier waarop ze het dossier hebben behandeld''.