Platform ijvert voor rookvrije horeca
BRUSSEL - Een volledig rookverbod in de horeca leidt niet tot negatieve gevolgen. Dat zegt het Platform voor een rookvrije horeca. Het platform wil vanaf 31 mei 2006 de horeca volledig rookvrij maken.
Sinds 1 januari van vorig jaar hebben vier landen in Europa een algemeen rookverbod ingevoerd in restaurants en cafés: Ierland, Noorwegen, Italië en Malta. Op 1 juni dit jaar volgt Zweden. ,,Ondanks de talloze verhalen vooraf heeft het totale verbod nergens negatieve gevolgen gehad'', aldus Luk Joossens, woordvoerder van de Nationale Coalitie tegen Tabak.

,,In Ierland was een jaar na de invoering van de ban 93 procent van de bevolking opgetogen over de nieuwe wet. Dat betekent toch dat de regering daar goed werk geleverd heeft'', aldus nog Joossens.

In België komt er vanaf 1 januari 2006 een volledig rookverbod op de werkvloer. Voor de horecasector is er een uitzondering. Het platform vraagt dat ook deze sector rookvrij gemaakt wordt ,,omdat de paniekverhalen niet kloppen en een dergelijk verbod geen negatieve impact heeft op de sector''.

Het platform vraagt minister van Volksgezondheid Rudy Demotte om de horeca in België vanaf 31 mei 2006 volledig rookvrij te maken.

,,In België staat bijna de helft van de bevolking (49,4 procent) achter volledig rookvrije cafés en restaurants'', zei Joossens nog. Hij verwijst daarvoor naar een enquête bij 2.046 mensen, uitgevoerd in opdracht van de Stichting tegen Kanker.