Kim Jong II draagt plateauzolen
Foto: rr
PYONGYANG - De Noord-Koreaanse propagandamachine mag dan al goed geolied zijn, toch laat ze af en toe een steekje vallen. Want alhoewel de stalinistische regering er alles aan doet om leider Kim Jong Il steevast af te beelden als een fier en standvastig staatsman, is onlangs gebleken dat de man loopt op ordinaire plateauschoenen.
Dat is althans wat er beweerd wordt in de Zuid-Koreaanse krant Dong-a Ilbo. Die kreeg onlangs een foto in het bezit van een lachende Kim, waarop duidelijk was te zien dat hij schoenen draagt die hem enkele centimeters groter maken dan in werkelijkheid het geval is.

Het nieuws is opmerkelijk omdat persoonlijk nieuws van de Noord-Koreaanse leider in de regel behoort tot de best bewaarde landsgeheimen van Noord-Korea. Naar verluidt zou Kim Jong Il tussen de 1 meter 55 en 1 meter 65 groot zijn. In de weinige ontmoetingen die hij in het verleden had met andere wereldleiders, viel het al op dat de man veel groter leek dan aanvankelijk gedacht. En nu blijkt dus hetzelfde uit de foto die genomen werd tijdens een ontmoeting van Kim met de Russische president Poetin.

,,Plateauzolen zijn een essentieel onderdeel in de outfit van Kim Jong Il, in z'n presentatie naar de buitenwereld. Hij ervaart toch al een vorm van onzekerheid vanwege het feit dat hij zich, gedreven door de politiek, grotendeels buitengesloten heeft van de wereldgemeenschap'', geeft de krant nog mee.