CIA simuleert grootschalige cyberaanval
Foto: rr
WASHINGTON - De Amerikaanse veiligheidsdienst CIA heeft deze week een grootschalige aanval van cyberterroristen nagebootst. De moderne ‘War Game’ onder de codenaam 'Silent Horizon' is gebruikt om de mogelijkheden en gevaren van een dergelijke aanval in kaart te brengen.
Het scenario van de oefening speelde zich af in 2010 en er waren zowel overheidsinstanties als particulieren bij betrokken. Volgens een afgevaardigde van de veiligheidsdienst waren de deelnemers ,,mensen en organisaties die bij een echte aanval ook als eerste de gevolgen ervan zouden ondervinden.''

De VS hopen met oefeningen als Silent Horizon een zicht te krijgen op de signalen die in een vroeg stadium op een aanval kunnen wijzen. De CIA blijft rekening houden met mogelijke terroristische aanvallen op de VS, en computernetwerken kunnen daarbij een gegeerd doelwit vormen. Cyberaanvallen zijn weliswaar minder destructief tegen mens en dier dan 'conventionele' aanvallen, maar zouden een machtig wapen kunnen zijn om de Amerikaanse economie lam te leggen.