Leiding Guantanamo geeft opzettelijke ontheiliging koran toe
Foto: rr
WASHINGTON - In Guantanamo Bay op Cuba heeft Amerikaans personeel korans opzettelijk ontheiligd. Dat heeft het hoofd van het Amerikaanse gevangeniscomplex, Jay Hood, toegegeven op een persconferentie in Washington. Drie keer was de ontheiliging opzet en twee keer gebeurde het per ongeluk.
De gevangenisleiding onderzocht dertien gevallen van veronderstelde ontheiliging en vond bewijzen voor vijf gevallen. Vier bewakers en een ondervrager hebben zich schuldig gemaakt aan de ontheiliging, die door Hood niet in detail werd omschreven. Hij zei slechts dat in de vijf gevallen sprake was van 'verkeerde behandeling' van korans. In geen van de vijf gevallen werden volgens Hood de standaardprocedures geschonden die op dat moment golden.

Een gedetineerde die in 2002 tegen FBI-ondervragers verklaarde dat een Amerikaanse bewaker de koran door de wc spoelde, heeft volgens Hood zijn verhaal ingetrokken. In woensdag vrijgegeven documenten van de FBI, de Amerikaanse federale politiemacht, klagen diverse gedetineerden over de opzettelijke ontheiliging van de koran door Amerikaanse bewakers. Het is niet duidelijk of de FBI de claims heeft onderzocht. De documenten werden openbaar dankzij de American Civil Liberties Union. De burgerrechtenorganisatie spande daartoe een rechtszaak aan.

De opzettelijke ontheiliging van korans kwam aan het licht door een artikel in Newsweek. Het Amerikaanse tijdschrift trok het artikel terug nadat een van de anonieme bronnen begon te twijfelen over zijn getuigenis.