LONDEN _ De Baltische republiek Estland, die twee weken geleden verrassend het Eurovisiesongfestival won, organiseert waarschijnlijk niet het komende festival in mei 2002. De regering heeft de publieke omroep ETV geweigerd geld voor de organisatie te lenen.
Het Britse dagblad The Sunday Telegraph heeft bericht dat ETV waarschijnlijk dinsdag bekendmaakt dat het geen geld voor het muzikale evenement heeft. Naar schatting is daar meer dan 180 miljoen frank voor nodig. De Ierse radio en televisie gingen bijna op de fles toen Ierse liedjes in de jaren negentig vier keer wonnen.

De Estlandse regering is bezig met hervormingen en bezuinigingen om als lid voor de Europese Unie in aanmerking te komen in 2004. Het land van anderhalf miljoen inwoners heeft een bruto nationaal product van nog geen 400 miljard frank. Een regeringswoordvoerder zei te hopen dat ETV zelf een manier weet te vinden om het geld bij elkaar te krijgen, maar dat is onwaarschijnlijk. ETV heeft laten weten dat het songfestival alleen naar de hoofdstad Tallinn komt als de zuinige regering alsnog van gedachten verandert.

De winnaars van het festival van dit jaar zijn de Estlandse Tanel Padar en de van origine Arubaanse Dave Benton met het liedje Everybody. Ze werden deze maand als helden in Tallinn ontvangen na hun terugkeer uit festival-gastland Denemarken. Malta wil volgens The Sunday Telegraph als het Estland niet lukt om het festival te organiseren, het volgende gastland worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in