BRUSSEL - Gaston Bastiaens, voormalige topman van Lernout & Hauspie is zaterdag op vraag van het Belgisch gerecht opgepakt door de Amerikaanse federale politie in zijn huis in Winchester (Massachusetts). Het Belgische gerecht gaat de Amerikaanse overheid om zijn uitlevering vragen.
Het parket van Ieper had een internationaal aanhoudingsbevel tegen Bastiaens uitgevaardigd.

Hij wordt beschuldigd van handel met voorkennis en geknoei met de boekhouding. Eerder waren ook al Jo Lernout en Paul Hauspie opgepakt op verdenking van dezelfde feiten.

De perswoordvoerder van het gerecht van Ieper Rik Verstraete bevestigt de aanhouding van de voormalige L&H topman.

,,Hij werd zaterdag aangehouden door de Amerikaanse politie in de Verenigde Staten. Er was al een tijd een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd door het parket in Ieper', aldus Verstraete.

Bastiaens wordt beschuldigd van fraude, handel met voorkennis en vervalsing van de boekhouding van Lernout & Hauspie om de waarde van de aandelen op te drijven. ,,De procureur des Konings van Ieper zal nu de procedure opstarten om Bastiaens zo snel mogelijk in Ieper te krijgen, zodat hij zich voor de onderzoeksrechter kan komen verantwoorden.

Wanneer de uitlevering plaats vindt, is moeilijk te zeggen', aldus persrechter Verstraete. ,,Het is wel de bedoeling dat het zo snel mogelijk gebeurd'.