JERUZALEM - Zaterdagavond en zondagmorgen zijn in het centrum van Jeruzalem twee autobommen ontploft. Bij de aanslag zondagmorgen werden twee mensen gewond. De aanslag zaterdagavond is opgeëist door de radicale Palestijnse organisatie 'Volksfront voor de bevrijding van Palestina'. De aanslag vanmorgen werd opgeëist door de Islamitische Jihad
De ontploffingen vonden plaats in de Russische wijk van het stadscentrum, een plaats die op zaterdagavond erg in trek is bij de jeugd van Jeruzalem. Vlakbij is ook een politiehoofdkwartier.

In een aan het persbureau Reuters gefaxte verklaring stelde Jihad dat enkele 'helden van de eenheid van martelaar en leider Muhammad Abdel Al' een auto tot ontploffing hebben gebracht die geladen was met grote hoeveelheden van diverse soorten explosieven.

Volgens de verklaring is de aanslag gepleegd ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de Israëlische terugtrekking uit Zuid-Libanon na een decennialange bezetting.

De autobom die zondagmorgen ontplofte, bestond volgens de politie uit een explosief dat gevuld was met spijkers. Niemand raakte ernstig gewond, wel zijn er volgens de Israelische politie 31 mensen licht gewond of in shock-toestand. Getuigen zeiden dat zij vijf of zes ontploffingen hadden gehoord. Kort na de explosie vond de politie in de omgeving nog een bom, die onschadelijk gemaakt kon worden.

De Israëlische strijdkrachten deden zondag een inval in het zuiden van de Gazastrook. Dit heeft een hoge functionaris van de Palestijnse veiligheidsdiensten meegedeeld. Volgens de veiligheidsdiensten hebben de Israëli's met tanks en een bulldozer Palestijnse landbouwgronden in de buurt van de joodse nederzetting Morag verwoest.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in