Angst voor pandemie groeit
Foto: pn

De Mexicaanse griep heeft Europa bereikt. Een Spaanse jongeman die net terug is uit Mexico, is besmet met het virus.  Ook in Schotland zijn er nu twee bevestigde gevallen van Mexicaanse griep. In Frankrijk, Zwitserland, Italië, Groot-Brittannië,  Zweden, Denemarken en ons land zijn zieken in observatie genomen.  

  

Het Spaanse slachtoffer is een 23-jarige man uit (de zuidoostelijke Spaanse stad) Almensa die op 22 april van een reis in Mexico was teruggekeerd. Hij werd zaterdagavond in het ziekenhuis opgenomen. De jongeman was meteen ook het eerste gekende slachtoffer van de varkensgriep in Europa.

 

In Schotland zijn  zondagavond twee personen in het ziekenhuis opgenomen met symptomen van de Mexicaanse griep. Ze kwamen terug uit Mexico. 'De onderzoeken hebben maandag vastgesteld dat het wel degelijk om Mexicaanse griep gaat', zegt minister van Gezondheid Nicola Sturgeon. De patiënten zouden volgens de minister goed herstellen.

 

Twintig andere mogelijke gevallen van besmetting in Spanje worden nog onderzocht, evenals een geval in Frankrijk. Ook in Italië, Zwitserland, Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden zijn er mensen in observatie genomen.

Angst voor pandemie

Nu ook in Europa het eerste geval van besmetting met varkensgriep officieel is bevestigd, neemt de angst voor een pandemie verder toe.

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) waarschuwt maandag dat het virus zich kan ontwikkelen en veel gevaarlijker kan worden. De Zwitserse farmaceutische groep Roche verklaart voorbereid te zijn op een pandemie. Het bedrijf heeft 3 miljoen dosissen Tamiflu in voorraad. Die reserve werd opgebouwd met het oog op een mogelijke wereldwijde uitbraak van de vogelgriep.

Mexico

In Mexico, waar voor zover bekend enkele weken geleden de eerste gevallen van besmetting de kop opstaken, zijn totnogtoe twintig mensen aan de griep gestorven. Dat aantal kan snel oplopen, want volgens minister van Gezondheid José Angel Cordova zijn er al 149 mensen in verdachte omstandigheden gestorven. Het kan voorlopig echter nog niet worden uitgesloten dat sommige patiënten aan een andere variant van de griep bezweken.

 

De Mexicaanse regering heeft ook aangekondigd dat de scholen in heel het land de deuren zullen sluiten. Totnogtoe werd die maatregel enkel genomen voor de scholen en universiteiten in de hoofdstad. De werkgeversorganisatie heeft opgeroepen om de werkuren aan te passen als op die manier kan worden vermeden dat grote groepen mensen met elkaar in contact komen.

 

Elders

In de Verenigde Staten, waar de regering de noodtoestand uit heeft geroepen, werden tot nu toe veertig gevallen van besmetting gemeld, in Canada zeven. In die twee landen waren geen dodelijke gevallen bekend.

Nieuw-Zeeland onderzoekt studenten die kort geleden in Mexico zijn geweest. Israël meldde twee verdachte gevallen en ook in Brazilië zijn mogelijk mensen slachtoffer geworden van het virus.

Maatregelen

Reizigers worden op Aziatische luchthavens extra streng gecontroleerd. In Singapore, Thailand, Japan, Indonesië, Zuid-Korea, Maleisië en de Filipijnen worden passagiers uit Noord-Amerika met warmtesensoren gescand op aanwijzingen voor koorts.

In Rusland, Hong Kong en Taiwan worden reizigers uit gebieden waar de varkenskoorts is geconstateerd of wordt vermoed, in quarantaine geplaatst. Piloten op intercontinentale vluchten die in Australië willen landen, worden verplicht eerst verslag uit te brengen over passagiers met griepachtige verschijnselen.

Chinezen die binnen twee weken uit het buitenland symptomen van griep vertonen moeten zich melden bij ziekenhuis of huisarts.

China en Rusland hebben intussen beslist om geen varkensvlees meer in te voeren uit Mexico of de Verenigde Staten. De Internationale Organisatie voor Dierengezondheid (OIE) benadrukte maandag nochtans dat er geen enkel bewijs is dat het virus zich via voeding verspreidt. Besmetting zou enkel mogelijk zijn door contact met een levende persoon of dier.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig