De Europese ministers van Buitenlandse Zaken bespreken de Mexicaanse griep vandaag in Luxemburg. Het virus verspreidt zich over de hele wereld en heeft intussen vermoedelijk 103 levens geëist. 

Op de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken vandaag in Luxemburg zal de Mexicaanse griep besproken worden. EU-voorzitter Tsjechië zette de kwestie met urgentie op de agenda.

Europees Commissaris voor Gezondheid Androulla Vassiliou zal ook zo spoedig mogelijk crisisberaad houden met de ministers voor Volksgezondheid van de lidstaten. 'De Europese Commissie volgt de ontwikkeling op de voet', zei voorzitter José Manuel Barroso.

Varkens geen gevaar

China en Thailand hebben de invoer van varkensvlees en afgeleide producten uit Mexico en de VS opgeschort. Volgens het Federaal Voedselagentschap is dat hier echter niet nodig. Er zou geen enkel gevaar zijn voor de voedselketen.

Varkensgriep is namelijk geen goede naam voor het nieuwe virus. De nieuwe Mexicaanse griep is ontstaan uit een mix van menselijke griep, vogelgriep en varkensgriep. Varkens kunnen drager zijn van die drie soorten griep, dus de kans is groot dat het nieuwe virus in varkens is ontstaan.

'Maar het resultaat is een echte mensengriep', benadrukt viroloog Marc Van Ranst. 'De nieuwe griep heeft nog weinig met varkens te maken.' De griep gaat in Mexico en de Verenigde Staten immers over van mens op mens. De meeste slachtoffers hadden geen contact met varkens.

Dat is een groot verschil met de H5N1-vogelgriep die de voorbije jaren in Azië de ronde deed: haast alle slachtoffers raakten besmet door direct contact met vogels; het virus werd bijna nooit tussen mensen doorgegeven.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig