Berlusconi ontsnapt aan proces
Foto: rr
ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is ontsnapt aan een proces in beroep in een corruptiezaak. Hij moet niet meer voorkomen dankzij een nieuwe wet die door een van zijn advocaten was opgesteld en in februari door zijn rechtse meerderheid was goedgekeurd. De zaak draait om de firma SME.
Het hof van beroep in Milaan heeft een beroep van de procureur-generaal verworpen over de grondwettelijkheid van de wet van februari. De hervorming maakt een beroep onmogelijk indien een beschuldigde in een eerste procedure in vrijheid werd gesteld.

Berlusconi werd in december 2004 vrijgesproken van corruptie in het kader van de SME-affaire, die teruggaat tot de jaren tachtig. Magistraten hadden Berlusconi beschuldigd van het omkopen van rechters die moesten verhinderen dat een concurrent de firma SME overkocht. Berlusconi heeft de feiten altijd ontkend en beschuldigde de aanklagers ervan een politieke vendetta tegen hem te organiseren.

In een rechtzaak tegen een van Berlusconi’s dichtste medewerkers, Marcello dell’Utri, wordt de man genoemd als een ,,trouwe bondgenoot’’ van de maffia. De medeoprichter van de politieke partij Forza Italia werd in juni 2003 tot negen jaar cel veroordeeld, maar hij ontkent de beschuldigingen en zijn beroep komt in juni 2006 voor. De openbare aanklagers bereiden momenteel de zaak voor.