BRUSSEL/WARSCHAU - De uitleveringsprocedure van de vermoedelijke dader van de moord op Joe Van Holsbeeck is al meteen in gang gezet. Dat meldt het parket van Brussel. Het Poolse nationale parket laat weten dat de jongeman in België kan berecht worden, maar zijn straf in Polen zal moeten uitzitten.
,,Patricia Jaspis, de onderzoeksrechter die met de zaak belast is, handhaaft het embargo op informatie over het dossier tijdelijk’’, benadrukte Jos Colpin, de woordvoerder van het parket. ,,De rechter hoopt in alle rust te kunnen werken aan het dossier’’, voegde hij eraan toe, maar gaf verder geen commentaar. België vraagt om de uitlevering van de verdachte op basis van een Europees aanhoudingsbevel, zo liet premier Verhofstadt eerder weten.

Berechting in België, straf in Polen

De procureur van het Poolse nationale parket verklaart dat de dader in België voor de rechter kan verschijnen, maar zijn straf in Polen zal moeten uitzitten. ,,Volgens de procedures die verbonden zijn aan het Europese aanhoudingsbevel kan de man in België berecht worden, maar moet hij zijn straf in Polen uitzitten’’, aldus Janusz Kaczmarek. ,,Het is natuurlijk aan de Poolse rechtbank om een definitieve beslissing te nemen, maar ik denk niet dat het hof iets anders zal beslissen’’, vervolgde hij.

,,Volgens de voorziene procedures moet België binnen de 48 uur het origineel van het Europese aanhoudingsbevel aan Polen overhandigen’’, preciseerde Kaczmarek. Volgens de procureur wordt de zeventienjarige jongeman gehoord door het Poolse parket en wordt hij vervolgens ,,zo snel mogelijk aan België uitgeleverd’’. In de omgeving van minister van Binnenlandse Zaken Dewael was te horen dat de uitlevering ,,eerder een kwestie van weken dan van maanden is''.