Bouyues neemt participatie in Alstom
Patrick Kron, de topman van Alstom, (l) en Martin Bouygues van de gelijknamige bouwgroep, gaan nauwer samenwerken. Foto: afp
BRUSSEL - Bouygues, de tweede grootste bouwgroep ter wereld, neemt een participatie van 21 procent over van de Franse staat in Alstom. De transactie is zowat 2 miljard euro waard.
De aankoopprijs bedraagt 68,21 euro per aandeel. Woensdag sloot het aandeel Alstom 2 procent hoger tot 69,80 euro. De overname, die Bouygues financiert met eigen middelen, moet nog de goedkeuring krijgen van de Europese Commissie.

Beide ondernemingen willen meer gaan samenwerken. ,,Alstom en Bouygues hebben dezelfde uitdagingen'', zegt de bouwgroep in een persbericht. De samenwerking zal gaan van de analyse van specifieke markten tot de uitbouw van geïntegreerde diensten. Een eerste stap is de oprichting van een joint venture in waterkrachtcentrales.

De Franse staat verwierf de participatie in augustus 2004, nadat het bedrijf gered was van het bankroet. Om in regel te zijn met de Europese concurrentieregels moest de overheid het belang vóór 2008 verkopen. Bouygues wil de participatie in Alstom minstens drie jaar behouden.