Leider Batasuna krijgt 15 maanden cel
Arnaldo Ortegi Foto: AP
MADRID - De leider van de Baskische afscheidingsbeweging Batasuna, Arnaldo Otegi, is door het Spaanse hooggerechtshof veroordeeld tot 15 maanden cel. Hij krijgt de celstraf voor de verheerlijking van terrorisme omdat hij in 2003 publiekelijk een lofrede hield voor een lid van de ETA. Door Baskische politici wordt Ortegi evenwel beschouwd als een spilfguur in een eventueel vredesproces met de Baskische afscheidingsbeweging.
Deze veroordeling komt bij een ander vonnis van een jaar, dat tegen Ortegi was geveld in november 2005 wegens laster aan koning Juan Carlos, die hij in 2003 de ,,baas van de folteraars’’ noemde. Omdat het totaal van de twee strafmaten de twee jaar overschrijdt, wordt zijn veroordeling in principe onvoorwaardelijk en riskeert Otegi daadwerkelijk opgesloten te worden.

De leider van Batasuna, de politieke vleugel van de ETA, kan nog beroep aantekenen tegen het vonnis, wat zijn opsluiting zou opschorten.

Otegi werd veroordeeld omdat hij op 22 december 2003 in Spaans Baskenland openlijk hulde bracht aan Jose Miguel Benaran Ordenana, een van de historische leiders van de ETA, die in 1978 in het Franse Anglet werd vermoord tijdens een aanslag die toegeschreven wordt aan een Spaanse extreemrechtse groep. Tijdens zijn proces heeft de onafhankelijkheidsleider ontkend het terrorisme te hebben verheerlijkt.