Kabinet Blair bijeen in crisissfeer
Foto: ap
LONDEN - Het kabinet van de Britse premier Tony Blair is in crisissfeer bijeengekomen, maar volgens Blairs woordvoerder is er niets aan de hand. Twee ministers liggen echter onder vuur wegens problemen in het gevangeniswezen en de gezondheidszorg en als klap op de vuurpijl moest vice-premier John Prescott gisteren toegeven dat hij jarenlang een buitenechtelijke relatie heeft gehad met zijn secretaresse.
Minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke onthulde dinsdag dat 1.023 buitenlanders die in Groot-Brittannië gevangenzaten in jaren 1999 tot 2006 zijn vrijgelaten zonder dat is bekeken of ze wellicht het land uit hadden moeten worden gezet. Eerder had Clarke nog gezegd dat het maar om een heel klein aantal gevangenen ging.

Volgende week worden in Groot-Brittannië gemeenteraadsverkiezingen gehouden en de verwachting is dat de recente schandalen Blairs Labour-partij geen goed zullen doen. Vorige maand raakte Labour ook al in opspraak nadat de partij had toegegeven heimelijk bijna veertien miljoen pond (zo’n twintig miljoen euro) aan leningen te hebben gekregen van rijke aanhangers.

Een dinsdag gepubliceerde opiniepeiling wees uit dat slechts 32 procent van de Britten momenteel op Labour zou stemmen - en dat is het slechtste resultaat in negentien jaar.