BRUSSEL - De Poolse vermoedelijke moordenaar van Joe Van Holsbeeck is vanmiddag opgepakt door de Poolse politie. Na een reeks huiszoekingen werd hij aangetroffen in het huis van vrienden en familie. Een familielid is eveneens gearresteerd.
De 17-jarige Adam G. werd vandaag omstreeks 13.45 uur opgepakt. Premier Guy Verhofstadt bevestigde de arrestatie in de Kamer. De Poolse minister van Binnenlandse Zaken had even voordien zijn Belgische evenknie Patrick Dewael op de hoogte gebracht.

Volgens de Poolse politiecommandant Marek Bienkowski was de jongeman totaal verrast bij zijn arrestatie. Gedurende twee dagen en nachten werden tweehonderd politieagenten en een helikopter ingezet voor de arrestatie. ,,Ik moet zeggen dat hij intelligent te werk ging: hij veranderde vaak van plaats en hij had handlangers'', voegde Bienkowski eraan toe. ,,De verdachte jongeman gebruikte moderne middelen. Hij was ervan overtuigd dat hij aan het gerecht kon ontsnappen, maar dat is onmogelijk gebleken'', zei de commandant.

Bienkowski zei dat ook een familielid van de vermoedelijke dader werd opgepakt, omdat die persoon de jongen geholpen zou hebben bij het ontvluchten van de politie.

Suwalki

De minderjarige vermoedelijke dader werd via gsm-signalen opgespoord en uiteindelijk in de kraag gevat in Suwalki, in het noordoosten van Polen, aan de grens met Litouwen. Hij werd na drie huiszoekingen gevonden in een woning bij vrienden en familie, liet premier Verhofstadt weten. Volgens eerdere berichten van het Brusselse parket was de dader ondergedoken in zijn streek van herkomst. De familie komt uit de Poolse stad Bialystok.