Coalitieakkoord tussen Kadima en Arbeidspartij
Ehud Olmert (Kadima) Foto: AP
JERUZALEM - De Kadima-partij van de Israëlische interim-premier Ehud Olmert heeft een coalitieovereenkomst gesloten met de centrumlinkse Arbeidspartij. Dat hebben leden van Olmerts partij gezegd. De partijen ondertekenen het akkoord waarschijnlijk later vandaag.
Gisteren sloot Kadima al een deal met de ouderenpartij GIL, die het met zeven zetels verrassend goed deed bij de verkiezingen van maart. De ouderenpartij krijgt twee ministersposten, waaronder een nieuw te creëren ministerschap voor ouderenzaken. De verwachting is dat de ultraorthodoxe Shas-partij de coalitie van Olmert zal vervolledigen.

Amir Peretz, de leider van de Arbeidspartij, wordt waarschijnlijk de nieuwe Israëlische minister van Defensie. Hoewel de voormalige vakbondsleider in het Israëlische leger heeft gediend, mist hij de enorme militaire ervaring die veel van zijn voorgangers op die post hadden. Critici vrezen dat Peretz daarom ongeschikt is als minister van Defensie, zeker nu de spanning rond het omstreden Iraanse atoomprogramma oploopt en de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft opgeroepen tot de vernietiging van de joodse staat.

Peres

Ook Nobelprijswinnaar en oud-premier Shimon Peres wordt waarschijnlijk minister in het nieuwe kabinet Olmert. Het Israëlische openbaar ministerie gaat echter een aantal beschuldigingen aan het adres van Peres onderzoeken, werd vandaag bekend. Er zou op onrechtmatige wijze geld in zijn campagnekas zijn beland.

Voor de strijd om het leiderschap van de Arbeidspartij, die Peres vorig jaar verloor van Peretz, zou de oud-premier omgerekend 258.000 euro hebben gekregen uit het buitenland, hetgeen niet is toegestaan. Volgens de krant Yediot Ahronot heeft Peres geld gekregen van een groep Amerikaanse zakenlieden, onder wie de miljardair S. Daniel Abraham en de Amerikaans-Israëlische mediatycoon Haim Saban. Een adviseur van Peres heeft de beschuldigingen van de hand gewezen.