Persstop na kritiek Onkelinx
Foto: rtr
BRUSSEL - Het Brusselse parket wil voorlopig geen mededelingen meer doen aan de pers omtrent het onderzoek naar de moord op Joe Van Holsbeeck. Die beslissing komt er nadat minister van Justitie Laurette Onkelinx gisteren kritiek had geuit op het parket.
De minister van Justitie zei toen dat het geheim van het onderzoek essentieel is en dat wie dat niet respecteerde, daders van misdrijven in de kaart speelde. ,,Blijkbaar beschouwt mevrouw de minister alle mededelingen die het parket doet als lekken'', zei parketwoordvoerder Jos Colpin. ,,Bovendien meent zij dat de informatie die het parket geeft, niet betrouwbaar is. In die omstandigheden weigeren wij nog langer de pers te woord te staan.''

Het parket had kort na de moord op Joe gemeld dat de daders van Noord-Afrikaanse afkomst waren. Toen dat niet bleek te kloppen, zei het parket die mededeling te betreuren.

Excuses

Uit goede bron is vernomen dat de minister van Justitie in de afgelopen dagen de procureur-generaal van Brussel bij zich geroepen zou hebben en tijdens dat onderhoud zou gezegd hebben dat zij, in de plaats van het parket, wel expliciet haar verontschuldigingen zou hebben aangeboden.

Bovendien meldde de Franstalige radiozender RTBF vanmorgen dat de minister wel excuses verwachtte vanwege het parket. Ook dat is niet in goede aarde gevallen bij de parketwoordvoerder.

Omzendbrief

De relaties tussen gerecht en pers werden in 1999 door de toenmalige minister van Justitie Marc Verwilghen geregeld in een omzendbrief. ,,Zolang mevrouw de minister niet officieel bevestigt dat de omzendbrief van 1999 nog steeds bestaat en van toepassing is, zal het parket de stilte bewaren.''