Moordenaar Joe zat al in jeugdinstellingen
Foto: rr
De oudere broer van Adam G., de 17-jarige Pool die Joe Van Holsbeeck heeft doodgestoken in het Brusselse Centraal Station, is aangehouden. De broer verschafte voor en na de moord in Brussel onderdak aan Adam G. en na de feiten hadden de twee nog gsm-contact. Intussen is ook bekendgeraakt dat moordenaar vroeger al in een jeugdinstelling zat.
De voortvluchtige moordenaar van Joe Van Holsbeeck (17) is, net als de eerder opgepakte Mariusz O. (16), minderjarig. Dat heeft het Brusselse parket gisteren bevestigd. Adam G. (17) zou na de feiten ondergedoken zijn in zijn streek van herkomst. De familie komt uit de Poolse stad Byalistok, een stad in het centrum van Polen. Daar wordt hij nu opgespoord door de Poolse politie. De politie heeft zijn exacte identiteit en de adressen waar hij zou kunnen verblijven.

Broer onder druk
In Brussel is de oudere broer van Adam G. gisteren opgepakt en ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter. Hij verschafte voor en na de moord in Brussel onderdak aan Adam G. Na de moord had hij ook nog contact met hem via de gsm. Mogelijk wil het gerecht de broer onder druk zetten om zo te weten te komen waar Adam G. exact is.

De politie gaat na of de broer meer wist van de criminele activiteiten van Adam en er eventueel medeplichtig aan was. Mariusz O. had in ons land eerder ook al diefstallen met geweld gepleegd. Ook Adam G. blijkt in ons land bekend te zijn bij het jeugdparket.

Nog geen doorbraak
Premier Guy Verhofstadt telefoneerde gisteren met zijn Poolse collega Kazimierz Marcinkiewicz over de zaak Joe Van Holsbeeck. De Poolse eerste minister verzekerde hem dat Polen alles in het werk stelt om de tweede dader van de moord op Van Holsbeeck zo snel mogelijk op te pakken. Gisteravond was er nog geen doorbraak in het onderzoek.

Moordenaar zat al in jeugdinstelling
De moordenaar van Joe, Adam G., pendelde geregeld tussen Polen en Brussel, waar hij diefstallen pleegde. De buit verkocht hij normaal in zijn thuisland. Dat staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

Hij werd twee keer gearresteerd door het Brusselse gerecht. Hij verscheen eerder al voor de jeugdrechter en werd een tijdje in een jeugdinstelling geplaatst. Hij herviel, zijn misdrijven werden steeds driester.