PARIJS - Volgens een opiniepeiling kan de Franse president Jacques Chirac op 5 mei tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezing rekenen op 81 procent van de stemmen. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het bureau CSA die zaterdag in Le Parisien werd gepubliceerd.
Zijn extreemrechtse tegenstander Jean-Marie Le Pen zou volgens de peiling op 19 procent van de stemmen komen. Volgens het onderzoek, dat op 23 en 24 april is uitgevoerd, doet Chirac het beter dan bij de vorige peiling. Die werd zondag gehouden nadat was geworden dat Le Pen naar de tweede ronde in de presidentsverkiezingen doorging.

Politieke leiders van zowel rechtse als linkse partijen hebben de bevolking opgeroepen om vooral op Chirac te stemmen. Net als de voorbije dagen gingen zaterdag tienduizenden demonstranten, vooral jongeren, de straat op om te betogen tegen Le Pen. Ook de volgende dagen worden in diverse steden, waaronder Parijs, massale betogingen verwacht. Zaterdagmiddag betoogden 350 mensen op het Muntplein in Brussel.