Griepepidemie is voorbij
De griepepidemie in België is achter de rug, het aantal gevallen is onder de 1 procent gezakt. Volgens viroloog Marc Van Ranst is het weinig waarschijnlijk dat we dit jaar nog een heropleving krijgen.
De piek lag rond 20 januari, blijkt uit cijfers van de Grote Griepmeting. Toen zat meer dan 2 procent van de Belgen thuis met griep.

'Dit jaar is het agressieve virus H3N2 opnieuw opgedoken', zegt viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven. 'Dat virus werd voor het eerst waargenomen in 1968 en duikt sindsdien om de paar jaar opnieuw op.' Wie zich dit jaar heeft laten vaccineren, was tamelijk goed beschermd tegen het virus.

In de winter van 2007-2008 hield H3N2 zich kalm, met als gevolg dat relatief weinig mensen ziek werden. Het resultaat daarvan is evenwel dat de resistentie van de bevolking dit jaar een stuk lager lag.

Op de grafieken van de Grote Griepmeting is te zien dat het aantal griepgevallen al begon te stijgen op 20 december 2008, om een maand later te pieken.

'Al bij al was het een gemiddeld griepjaar', meent Marc Van Ranst. 'Gezien het betere weer dat de komende weken wordt voorspeld, verwacht ik niet dat we nog een heropleving zullen krijgen.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in