BRUSSEL - Een duik van 9procent op de beurs van Sjanghai joeg gisteren een schokgolf door de internationale beurswereld.
De Sjanghai en Shenzen Composite 300 index, de belangrijkste index van China's twee grootste beurzen, verloor gisteren in één klap 9,2 procent. De Sjanghai Composite die alleen de grootste beurs, die van Sjanghai, volgt, sloot op een verlies van 8,8 procent. Het was de grootste duik voor de Chinese beurzen in tien jaar.

De voorgaande zes sessies alleen al was de Sjanghai en Shenzhen 300 met liefst 13 procent gestegen. Veel beleggers begonnen de Chinese beurzen door die snelle stijging overdreven duur te vinden, en de vrees sloeg toe dat dergelijke prijsniveaus niet lang gehandhaafd zouden kunnen worden.

Ook al hadden sommige analisten het daarom over een ,,gezonde correctie'', toch joeg de aderlating in China een schokgolf door de rest van de wereld. Die werd nog versterkt door minder gunstige macro-economische cijfers uit de VS, waar de bestellingen voor duurzame producten in januari veel sterker gedaald bleken dan verwacht. Bovenop de uitlatingen van Alan Greenspan, de ex-voorzitter van de Federal Reserve, die tegen het einde van het jaar een recessie in de VS niet uitsluit, wakkerde dat de vrees voor een wereldwijde economische afkoeling aan. In Europa leden de beurzen hun zwaarste verliezen in drieënhalf jaar. De Dow Jones Stoxx 50 verloor 2,6 procent, terwijl de Euro Stoxx 50, een graadmeter voor de beurzen uit de eurozone, 2,7 procent achteruitging. Vooral de mijnaandelen, die hun koersen de voorbije week tot recordniveaus hadden zien stijgen door de verwachte sterke vraag in China en India, kregen rake klappen. De Amerikaanse beurs leek iets minder heftig te reageren, maar toch openden ook daar de meeste indexen ruim 1procent in het rood.