BRUSSEL - Een deel van de wapens die zijn teruggevonden in de appartementen van de daders van de aanslagen van 2004 in Madrid waren afkomstig van een Belgisch-Luxemburgs netwerk wapentrafikanten. Dit netwerk werd recent opgedoekt door de Bergense onderzoeksrechter Frédérique Lefebvre, zo schrijft het tijdschrift ,,Le Soir Magazine'', dat morgen verschijnt.
Begin februari ontmantelde de federale gerechtelijke politie dit netwerk. In Suny in de provincie Luxemburg werd een aanzienlijke hoeveelheid oorlogswapens ontdekt. Twee mannen, Herbert Cleri en Jean-Marie Creton, zijn aangehouden.

Jean-Marie Creton werd in 2003 veroordeeld voor internationale wapenhandel. meer dan 6.000 wapens werden in beslag genomen. Herbert Cleri was bestuurder van een Luxemburgse maatschappij waarvan een andere bestuurder, Edgard Schmitz, recent in Luxemburg werd veroordeeld. Schmitz had onder meer wapens uit de Balkan naar Corsica gehaald.

Madrid

De onderzoeksrechter in Bergen werd er door de Spaanse onderzoekers van op de hoogte gebracht dat een deel van de teruggevonden wapens in de flats van de islamitische terroristen die vandaag in Madrid terechtstaan, afkomstig waren van het Belgisch-Luxemburgse netwerk.

,,Vandaag is nauwelijks meer geweten'', schrijft Le Soir Magazine. Het parket van Bergen onderstreept nog dat sinds de openstelling van Oost-Europa, de internationale wapenhandel zeer winstgevend is geworden.