Veel te dik Brits kind blijft voorlopig bij moeder wonen
Foto: north news & pictures ltd
LONDEN - De Britse autoriteiten nemen een 8-jarig kind van bijna honderd kilogram niet in beschermende bewaring. Dat heeft de kinderbescherming besloten na een ontmoeting met de jongen en zijn moeder.
De jongen, Connor McCreaddie, weegt viermaal zoveel als gezond wordt geacht voor een kind van zijn leeftijd, maar sinds de kerstdagen zou hij al bijna tien kilogram zijn afgevallen door lichaamsbeweging en gezonder voedsel.

Volgens zijn moeder wordt Connor prima verzorgd, maar volgens een expert op het gebied van obesitas (vetzucht) kan de leefstijl van de jongen niet anders worden genoemd dan levensgevaarlijk.

,,Hij loopt echt gevaar te overlijden voor hij 30 is'', aldus Colin Waine van het Engelse Nationale Forum voor Obesitas. De moeder, een alleenstaande vrouw van 35, zei voorafgaand aan de ontmoeting met de kinderbescherming dat het voor Connor rampzalig zou zijn als hij uit huis zou worden geplaatst.

De krant Sunday Times haalde zondag een anonieme medewerker van een Britse gezondheidsdienst aan die zei dat de moeder van Connor in het verleden niet is komen opdagen op afspraken met verpleegkundigen, diëtisten en sociaal werkers.

,,Kindermisbruik gaat niet alleen om het slaan van kinderen of seksueel misbruik, maar ook om verwaarlozing'', aldus de functionaris.

De zaak is in Engeland alom bekend omdat Connors moeder een cameraploeg toestemming verleende om een maand lang het dagelijks leven in het gezin te filmen. De moeder zei destijds haar best te doen Connor niet teveel te laten eten, maar dat hij voedsel steelt en verstopt en zich tot diep in de nacht vreselijk misdraagt als hij naar zijn eigen smaak onvoldoende te eten krijgt.