SAPPORO - Nathalie Santer, de echtgenote van de Noorse biatlonkoning Ole Einar Björndalen, heeft dinsdag op het WK skilopen in het Japanse Sapporo voor de beste Belgische prestatie ooit gezorgd. Santer, die sinds dit seizoen voor België uitkomt, werd dinsdag 53e in de 10 km vrije stijl.
Santer, die voor de eerste keer sinds 2001 nog eens aan de start verscheen van een officiële wedstrijd in het skilopen, zorgde vorige maand in het Italiaanse Antholz al voor de beste Belgische prestatie ooit in het biatlon.

De 34-jarige biatlete verloor voor dit seizoen na 16 jaar haar plaats in het Italiaanse team en koos daarom voor het geboorteland van haar moeder. Ze nam al vijf keer deel aan de Olympische Winterspelen. Haar beste prestatie tot nu toe was een 6e plaats op de 7,5 km sprint op de Spelen van Lillehammer. Santer won drie WB-wedstrijden in het biatlon, waarvan twee in het seizoen 1993-1994. Ze eindigde dat jaar tweede in de Wereldbeker.

,,Ik heb me echt geamuseerd'', vertelde Santer na de wedstrijd. ,,Voor één keer moest ik eens niet stoppen om te schieten, zoals in het biatlon. Schieten is niet mijn sterkste punt, misschien moet ik wel een definitieve overstap overwegen'', lachte de Belgische. ,,De zin om te trainen is er nog steeds. Of ik ook volgend seizoen nog aan competitie ga doen, beslis ik echter pas komende zomer.''