BRUSSEL - De Franstalige Tennisfederatie (AFT) is zich ervan bewust dat de hoogdagen die België momenteel beleeft in het tennis ooit zullen eindigen. Toch leeft ook de hoop dat ons land zijn plaats aan de top kan behouden.
,,Al tijdens de jaren '90 merkten we dat onze spelers en speelsters constant progressie boekten, net zoals ook in de media de aandacht voor onze sport steeds toenam'', zegt AFT-voorzitter André Stein dinsdag op een persconferentie in Brussel. ,,Sinds 2000 beleven we zelfs een echte topperiode met constante vertegenwoordiging aan de absolute top van WTA en ATP, en buitengewone prestaties in de Davis Cup en Fed Cup. Met het afscheid van Kim Clijsters in juli rijzen nu voor het eerst vragen over het potentieel van de volgende generatie.''

Stein noemde daarbij het voorbeeld van Tamaryn Hendler, een veertienjarige die in de academie van tennisgoere Nick Bolletieri traint en ook een persoonlijke coach van de AFT ter beschikking heeft voor wanneer ze in België vertoeft. Hendler is bovendien voor het eerst geselecteerd voor de Fed Cup ontmoeting tegen de Verenigde Staten in Delray Beach (21-22/04). ,,Zij staat symbool voor de nieuwe generatie en bewijst dat ons tennis krediet heeft opgebouwd en dat zelfs buitenlanders geloven in de AFT'', aldus Stein.

Ook bij de mannen zit er potentieel. Thierry Van Cleemput, voormalige coach van Olivier Rochus, is nu als technisch directeur verantwoordelijk voor de opleiding van nieuw talent. Jacques Leriche, sportief directeur van de AFT, stelt Yannick Reuter als voorbeeld. ,,Hij won twee toernooien die kunnen tellen: les hautes de France en Bergheim.''

,,Structureel staat de AFT eveneens zeer sterk. Sponsors als Hyundai en Ethias verlengden hun contracten en ook nieuwe partners vervoegden de rangen. Bovendien blijft het niveau van de vorming en organisatie zeer hoog'', besluit Leriche.