BRUSSEL - Een eredoctoraat is een titel die uitgereikt wordt door een universiteit voor personen met bijzondere verdiensten op wetenschappelijk, maatschappelijk of cultureel vlak. Die omschrijving komt van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB).
Een eredoctoraat wordt uitgereikt door het bestuur van een universiteit, op voorstel van een faculteit. Een faculteit is een onderdeel van een universiteit die alle verwante onderzoeksgroepen en opleidingsonderdelen bundelt.

De Koninklijke Militaire School (KMS), die volgens minister van Defensie André Flahaut een eredoctoraat zal uitreiken aan de Congolese president Joseph Kabila, is een militaire instelling voor universitair onderwijs. De KMS omvat twee faculteiten: de Polytechnische faculteit en de faculteit Sociale en Militaire Wetenschappen.

De persoon die een eredoctoraat ontvangt moet hiervoor geen proefschrift, een werkstuk op universitair niveau dat aan een jury wordt voorgelegd, afleveren.

,,Het is eerder als dank voor een lang samenwerkingsverband met een bepaalde onderzoeksgroep van die universiteit, maar het kan evenzeer een eerbetoon zijn voor personen met algemene verdiensten'', aldus Wannes Heirbaut van de KVAB.

Aan de titel is geen geldprijs verbonden en de ontvanger van een eredoctoraat bezit ook geen verplichtingen tegenover de schenker. De eredoctor ontvangt wel een kenteken dat meestal op de schouder wordt vastgemaakt, een epitoga.