Flahaut buigt voor premier
Flahaut en Kabila tijdens een ontmoeting in 2004 Foto: belga
BRUSSEL - Defensieminister André Flahaut heeft na overleg met premier Verhofstadt beslist om de raad van bestuur van de Koninklijke Militaire School te vragen zich definitief uit te spreken over de toekenning van een eredoctoraat aan de Congolese president Joseph Kabila.
Het afzien van het doctoraat gebeurde ,,gezien de emotie van de aankondiging''. ,,Ook al is het advies van de Raad van de Faculteit van Sociale en Politieke Wetenschappen wettelijk niet verplicht omdat het om een eretitel gaat, zal het toch gevraagd worden'', luidt het in een korte gezamenlijke mededeling van de eerste minister en de minister van Defensie.

Het initiatief van André Flahaut (PS) had tot onvrede geleid bij zijn collega van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht (Open Vld), die het gebruik van de Koninklijke Militaire School (KMS) om politieke redenen ongepast vond, en bij een aantal professoren van de KMS.

De Defensieminister had vorige week tijdens een bezoek aan Congo verklaard dat president Kabila in Brussel verwacht werd om er een eredoctoraat van de KMS te komen ophalen. ,,Hij zal het diploma zelf in ontvangst kunnen nemen bij zijn volgende bezoek aan België'', verklaarde Flahaut toen op een personconferentie in Kinshasa.

Aanvankelijk had de minister verklaard de emotie van zijn beslissing niet te begrijpen omdat hij binnen het kader van zijn bevoegdheid was gebleven en niet op het bevoegdheidsterrein van zijn collega's De Gucht en Verhofstadt was gekomen.

Na overleg met premier Guy Verhofstadt achtte minister André Flahaut het toch beter om eerst nog een advies te vragen vooraleer de raad van bestuur van de KMS zich definitief zou uitspreken over het eredoctoraat.