Henin genomineerd voor Laureus Sports Award
Foto: reuters
BRUSSEL - Justine Henin weet op 2 april of ze een Laureus Sport Award heeft gewonnen, zijnde de Oscar van de Sport. Dinsdag maakte de Laureus Academy bekend dat onze tenniskampioene een van de zes genomineerden is in de categorie Wereldsportvrouw van het Jaar. Dat dankt Henin aan haar regelmaat in de toptoernooien in 2006: winst op Roland-Garros en de Masters en finaliste in de drie overige grandslams.
Een recordaantal van 1068 sportjournalisten uit 128 landen hebben voor de deadline van 31 januari hun stem uitgebracht voor het bepalen van de genomineerden. Naast Justine Henin komen ook Europees polsstokkampioene Yelena Isinbayeva, Europees zevenkampkampioene Carolina Kluft, viervoudig Europees zwemkampioene Laure Manaudou en Henins collega-tennissters Amélie Mauresmo (winnaar Australian Open, Wimbledon) en Maria Sharapova (winnaar US Open) in aanmerking voor de internationale sporttrofee bij de vrouwen.

Voor Henin is het de tweede nominatie in haar carrière. In 2004 eindigde ze derde achter de Zweedse golfkampioene Annika Sorenstam en de Amerikaanse tennisvedette Serena Williams. Vorig jaar maakte Kim Clijsters deel uit van de zes genomineerden voor Sportvrouw van het Jaar. De twee tennisspeelsters zijn de enige Belgen die ooit al genomineerd werden voor dit prestigieuze referendum, dat voor het eerst in 2000 werd ingericht. In 2002 werden Clijsters en Henin trouwens allebei voor het eerst genomineerd in de categorie Revelatie van het Jaar.

De beslissende stemming gebeurt door de leden van de Laureus World Sports Academy, waarin heel wat beroemde sportfiguren zetelen zoals Frans Beckenbauer, Boris Becker, Sergey Bubka, Sebastian Coe, Nadia Comaneci, Miguel Indurain, Michael Jordan, .... De bekendmaking van de laureaten 2007 vindt plaats tijdens een tv-show in Barcelona in het bijzijn van de Spaanse koning.

Laureus is een universele beweging die de boodschap uitdraagt dat sport mensen kan samenbrengen met het oog op een betere wereld.