De Gucht erg ontevreden over initiatief Flahaut
Karel De Gucht met Joseph Kabila Foto: belga
BRUSSEL - Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) is ''erg ontevreden'' over het initiatief van zijn collega van Defensie André Flahaut (PS) om een eredoctoraat van de Koninklijke Militaire School (KMS) aan de Congolese president Joseph Kabila te verlenen. Dat werd dinsdag bij de FOD Buitenlandse Zaken vernomen.
De Gucht vindt ook dat het gebruik van de KMS ''voor politieke redenen niet gepast is'', stelt een woordvoerder van de FOD.

Flahaut kondigde vorige week tijdens een bezoek aan Congo aan dat Kabila verwacht werd in Brussel om een eredoctoraat in ontvangst te nemen. ,,Het diploma zal hem worden overhandigd tijdens zijn volgende bezoek aan België. We hebben hem een uitnodiging in die zin overgemaakt'', stelde de PS-minister vrijdag tijdens een persconferentie in Kinshasa. Hij haalde toen een beslissing aan van de raad van bestuur van de KMS, maar de KMS zelf spreekt dat vandaag tegen.

In september vorig jaar kreeg de Franse Defensieminister Michèle Alliot-Marie als derde een eredoctoraat. Eerder waren Hoog-EU-gezant Javier Solana en voormalig Europees commissaris Philippe Busquin aan de beurt.