BRUSSEL - De internationaal gerenommeerde Gentse cultuurmanager, Gerard Mortier, wordt genoemd als mogelijke opvolger van Paul Kellog, algemeen en artistiek directeur van de New York City Opera. Dat meldt het persagentschap Bloomberg. Noch Mortier, noch het operahuis willen reageren.
Mortier, 63 jaar oud, is momenteel intendant van de Nationale Opera van Parijs. Zijn contract loopt er af in augustus 2009. Eerder was hij ook directeur van De Munt in Brussel en van het Festival van Salzburg. Van 2002 tot 2004 was hij intendant van de Ruhrtriënnale in Noordrijnland-Westfalen.

Volgens Bloomberg is Mortier nu de ,,belangrijkste kandidaat'' voor de post van directeur van de New York City Opera, de rivaal van de grotere Metropolitan Opera. Paul Kellog, huidig algemeen en artistiek directeur van de New York City Opera, kondigde in 2005 zijn vertrek aan en zal het operahuis in juni verlaten.

Een woordvoerder van Mortier in Parijs weigerde vandaag commentaar op het gerucht. Wel voegde hij eraan toe dat er onlangs ook geruchten gingen dat Mortier aangezocht is als opvolger van Ioan Holender bij de Weense Staatsoper. Ook het New Yorkse operahuis onthoudt zich van alle commentaar. ,,Er doen heel wat geruchten de ronde, maar er is niets aan te kondigen'', aldus een woordvoerster.