SHANGHAI - De Chinese beurshandel kreeg dinsdag zware klappen. De aandelen kenden de grootste daling in tien jaar. Beleggers zijn ongerust dat de overheid illegale activiteiten op de beurs hard zou aanpakken. Die activiteiten leidden de Chinese aandelen de voorbije jaren nog naar een recordhoogte, maar er wordt gevreesd voor een ''zeepbel''.
De Shanghai and Shenzhen 300-Index, met de belangrijkste Chinese aandelen op beide beurzen, verloor dinsdag 250,18 punten, of 9,2 procent, tot 2.457,49 punten. Maandag stond de beursindex nog op een recordhoogte van 2.707,68 punten. Ook andere indices in China kenden een gelijkaardige daling. In totaal ging dinsdag voor naar schatting 107,8 miljard dollar in rook op.

Beleggers vrezen dat met de beursrecords die maandag werden opgetekend, beursgenoteerde bedrijven overgewaardeerd zijn. Daarnaast zijn er nog de verklaringen van de overheid dat de Chinese raad van state een task force heeft opgezet om verboden activiteiten op de beurs aan te pakken.

Bij de grootste verliezers dinsdag waren de aandelen van luchtvaartondernemingen. Air China dook 9,95 procent en China Eastern Airlines ging 10 procent lager.