COLOMBO - Het Sri Lankaanse leger heeft vandaag stellingen van de Tamil-rebellen in het oosten van het land gebombardeerd nadat de rebellen vanmorgen de helikopters hadden aangevallen van enkele Westerse diplomaten. Drie diplomaten raakten daarbij lichtgewond.
Bij de mortieraanval van de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam op de luchtmachtbasis in Batticaloa werden de Amerikaanse, Duitse en Italiaanse ambassadeurs in Sri Lanka geraakt door geschut.

De Tamiltijgers betreuren het incident en beschuldigen de regering ervan niet te hebben meegedeeld dat er Westerse diplomaten per helikopter zouden landen.

Het Sri Lankaanse leger heeft de Tamilrebellen enkele weken geleden, na zware gevechten, verdreven uit de regio Vakharai, ten noorden van Batticaloa. De diplomaten gingen op uitnodiging van minister voor Mensenrechten Mahinda Samarasinghe polshoogte nemen in het gebied.

De Tamiltijgers vechten voor een onafhankelijke Tamilstaat in het noorden en oosten van Sri Lanka, waar de Tamil in de meerderheid zijn. Sinds eind 2005 is het geweld in Sri Lanka weer opgelaaid en zijn meer dan 4.000 mensen omgekomen. De regering en de Tamilrebellen sloten vijf jaar geleden een bestand, maar de facto bestaat dat akkoord enkel nog op papier.